Analoog en digitaal fotokopieerapparaat

Hoewel de meesten onder ons maar 1 soort van fotokopieerapparaat kennen bestaat er wel degelijk nog een verschil tussen de analoge kopieermachine en de digitale. Het analoog fotokopieerapparaat gebruikt eigenlijk een soort van elektronisch geladen rol, namelijk de drum. Deze bevat onder andere een semiconductor als coating waardoor deze kan geleiden bij vormen van lichtinval. De drum draait langs de toner die eigenlijk een soort van inkt is. De drum bevat nu toner op de plaatsen waar er een tekst of afbeelding stond. Daarna haalt men de toner langs een leeg blad en wordt hij hieraan gehecht en gesmolten op het papier. Dit kan er niet meer af en dus is onze afbeelding of tekst gekopieerd.

Hoewel de meesten onder ons maar 1 soort van fotokopieerapparaat kennen bestaat er wel degelijk nog een verschil tussen de analoge kopieermachine en de digitale. Het analoog  fotokopieerapparaat gebruikt eigenlijk een soort van elektronisch geladen rol, namelijk de drum. Deze bevat onder andere een semiconductor als coating waardoor deze kan geleiden bij vormen van lichtinval. De drum draait langs de toner die eigenlijk een soort van inkt is.  De drum bevat nu toner op de plaatsen waar er een tekst of afbeelding stond.  Daarna haalt men de toner langs een leeg blad en wordt hij hieraan gehecht en gesmolten op het papier. Dit kan er niet meer af en dus is onze afbeelding of tekst gekopieerd.

De digitale kopieermachines

Een digitaal fotokopieerapparaat werkt anders dan een analoog toestel, namelijk met een afzonderlijke scanner en printer.  De flatbed scanner bestaan uit een optische ontvanger en een lamp.  Het blad dat moet gekopieerd worden,  wordt verlicht door de lamp en dus valt ook hier licht door de witte delen van het blad. Het witte vlak, dat bevestigd is aan de kopieerplaat van het fotokopieerapparaat reflecteert het licht en de optische ontvanger leest deze in als een digitaal document.  Uiteindelijk wordt dit document naar de printeenheid gestuurd, waardoor de afbeelding wordt afgedrukt.

Voordelen van digitaal fotokopieerapparaat

Het grote voordeel van een digitaal fotokopieerapparaat is de hogere kwaliteit en ook het feit dat dit toestel afzonderlijk als printer of als scanner kan gebruikt worden. Bovendien is het digitaal fotokopieerapparaat momenteel meest gebruikt.

Back to … history

Het fotokopieerapparaat werd destijds uitgevonden door James Watt, die er in 1781 een patent op kreeg. Het principe van werken was toen veel simpeler dan nu.  De eerste kopieermachines waren de “natkopieertoestellen.” Men behandelde het papier in de machine met een vloeistof en toen dit uit de machine kwam moest alles eerst drogen.  Het nadeel toen was dat men de kopieën zeer slecht kon bewaren. De kopie zelf werd paars en de tekst vervaagde, wat uiteraard niet de bedoeling kon zijn.

De opvolger van de “natte” fotokopieermachine was uiteindelijk de “droge”. Deze werd uitgevonden door een Amerikaanse advokaat in 1937. De uitvinder noemde het kopieerproces dat hij  gebruikte “ xerografie”, wat eigenlijk betekent “droog schrijven”. Op die manier werd ook de naam Xerox geboren.  Het was  pas twaalf jaar later dat het eerste commerciële toestel op de markt werd gebracht en dit was uiteraard een grote gebeurtenis.

Een fotokopieermachine is eigenlijk een investering waarbij u  in een mum van tijd het geld van uw toestel zal uitgespaard hebben. Reken en tel maar eens wat bedrijven die veel kopieën moeten nemen zouden moeten uitgeven zonder hun eigen fotokopieermachine…  Een ramp zou het zijn en bovendien een zeer grote kost.

Hebt u zelf nog geen fotokopiemachine, twijfel dan geen seconde langer en vraag vandaag nog uw offertes aan!

Wij kunnen u helpen leveranciers, te vinden door antwoord te geven op slechts enkele vragen
Hebt u reeds een kopieermachine ?