Kopieerapparaten: soorten

Alle kopieerapparaten op de markt vervullen dezelfde basisfunctie: het maken van identieke kopieën van documenten. Alle kopieerapparaten werken grosso modo ook met dezelfde technologie, die te vergelijken is met die van laserprinters. Toch zijn er nog heel wat verschillen tussen kopieerapparaten. We zetten enkele soorten hier even op een rijtje.

printersAlle kopieerapparaten op de markt vervullen dezelfde basisfunctie: het maken van identieke kopieën van documenten. Alle kopieerapparaten werken grosso modo ook met dezelfde technologie, die te vergelijken is met die van laserprinters. Toch zijn er nog heel wat verschillen tussen kopieerapparaten. We zetten enkele soorten hier even op een rijtje.

Mono- of multifunctionele kopieerapparaten

We vermelddmultifunctionele kopieerapparaaten het daarnet al: kopieerapparaten werken met dezelfde technologie als die van laserprinters als het gaat om het afdrukken van de kopie. Wat het inlezen van de kopie betreft, hebben kopieerapparaten dan weer veel gemeen met scanners. Dat opent natuurlijk heel wat mogelijkheden tot het combineren van verschillende functies in één machine. Kopieerapparaten die meer kunnen dan alleen kopiëren noemen we dan ook multifunctionele kopieerapparaten.

Deze multifunctionele kopieerapparaten bestaan zelf weer uit verschillende soorten, afhankelijk van de functies die erin vervat zitten. In de meeste gevallen bieden dit soort kopieerapparaten u ook de mogelijkheid om te printen of te scannen. U kunt dus één of meerdere (als er een netwerkfunctie is voorzien) printers aansluiten op het kopieerapparaat en het toestel gebruiken zoals u elke andere laserprinter zou gebruiken. Wanneer u een document wilt inscannen, gaat u precies zo te werk als wanneer u een kopie wilt maken. Alleen rolt er nu geen nieuw document uit de machine, maar wordt de digitale versie naar uw pc, een e-mailadres of een gezamenlijke map op een server gestuurd. Met sommige multifunctionele kopieerapparaten kunt u bovendien ook faxen. Het document wordt daarbij ingescand en daarna gefaxt via een aangesloten telefoonlijn. Multifunctionele kopieerapparaten zijn uiteraard duurder in aankoop maar zijn toch budgetvriendelijk omdat u slechts één apparaat hoeft aan te kopen in plaats van twee of drie. Allerlei combinaties zijn mogelijk – zoals een a3 kopieermachine printer scanner of een combi fax en kopieerapparaat – afhankelijk van wat precies uw behoeften zijn. Toch kunnen in bepaalde gevallen monofunctionele kopieerapparaten de beste oplossing blijven. Bijvoorbeeld wanneer u regelmatig grote volumes kopieert. Op zo’n momenten zou een multifunctionele kopieermachine voor lange tijd onbeschikbaar zijn voor andere dringende taken zoals printen of scannen.

Kopieerapparaten: kleur of zwart-wit

Oorspronkelijk waren alle kopieerapparaten enkel geschikt voor het maken van zwart-witkopieën. De laatste decennia hebben kleuren kopieerapparaten echter een grote vooruitgang gemaakt. Terwijl de kosten voor het kopiëren in kleur aanvankelijk erg hoog waren, is de prijs de laatste jaren binnen ieders bereik gekomen. Werken met kleurenkopieën heeft ook heel wat voordelen. Een document dat werd afgedrukt in kleur valt meteen veel beter op, kan duidelijker worden gestructureerd en is aangenamer om te lezen. Wanneer u bovendien afbeeldingen en foto’s in uw documenten verwerkt, zijn kleuren kopieerapparaten echt onontbeerlijk. Toch zijn de zwart-wit kopieerapparaten nog lang niet uit de markt verdwenen. Deze kopieerapparaten zijn namelijk nog steeds merkelijk goedkoper en werken sneller. Ze blijven daarom interessant, zeker voor het maken van interne bedrijfsdocumenten – die dus bijvoorbeeld niet naar klanten moeten – en voor documenten die enkel uit tekst bestaan.

Ten slotte vermelden we nog een laatste onderscheid tussen kopieerapparaten. Dat heeft te maken met de afmetingen van de kopies die u kunt genereren. De meeste kopieerapparaten kunnen namelijk enkel A4-documenten afdrukken. Een mogelijk alternatief is een a3 copieerapparaat waarmee u op een groter formaat kunt afdrukken. Dit kan handig zijn wanneer u bijvoorbeeld regelmatig kleine posters of overzichtstabellen voor presentaties wilt afdrukken.

Hier kunt u terecht voor alle soorten kopieerapparaten. Vraag vandaag nog GRATIS offertes aan bij verschillende leveranciers. U krijgt een antwoord binnen de 48 uur!

multifunctionele kopieerapparaat
Wij kunnen u helpen leveranciers, te vinden door antwoord te geven op slechts enkele vragen
Hebt u reeds een kopieermachine ?