Een scanner kopen

Een scanner kopen die geschikt is voor uw bedrijf is niet zo makkelijk als het lijkt. Het is een toestel waarmee u afbeeldingen, teksten, tekeningen, grafieken of foto’s kunt omzetten in een digitale afbeelding die u dan op uw computer kunt opslaan, kunt printen of per e-mail verzenden.

Een scanner kopen, welke soorten zijn er

Een scanner kopen die geschikt is voor uw bedrijf is niet zo makkelijk als het lijkt. Het is een toestel waarmee u afbeeldingen, teksten, tekeningen, grafieken of foto’s kunt omzetten in een digitale afbeelding die u dan op uw computer kunt opslaan, kunt printen of per e-mail verzenden. Naderhand kunt u de ingescande tekst of foto eventueel nog met speciale software bewerken. Een scanner is dan ook een handig apparaat dat zowel bij bedrijven als bij consumenten thuis veel gebruikt wordt. Wilt u een scanner kopen dan zult u wel een keuze moeten maken tussen de verschillende soorten scanners die er op de markt zijn.

Gaat u een scanner kopen dan zult u moeten kiezen tussen een flatbedscanner, een filmscanner of een documentscanner:

  • Een flatbedscanner: dit is de meest voorkomende scanner op de markt. Een flatbedscanner heeft een vlakke glasplaat waarop u objecten kunt leggen om te scannen. De meeste flatbedscanners hebben bovendien een transparantenadapter zodat u ook negatiefstroken en dia’s kunt inscannen.
  • Een filmscanner: deze scanner is speciaal ontwikkeld om dia’s en negatieven in te scannen. De kwaliteit en de snelheid waarmee deze door middel van een filmscanner ingescand kunnen worden is nog aanzienlijk beter dan bij een flatbedscanner die met een transparantenadapter is uitgerust.
  • Een documentscanner: dit is een scanner die heel snel documenten kan inscannen. Een documentscanner wordt dan ook hoofdzakelijk gebruikt om een groot aantal documenten tegen een hoog tempo te digitaliseren en is daardoor zeer populair voor gebruik in zakelijke omgevingen

Aandachtspunten als u een scanner gaat kopen

Wilt u een scanner kopen dan zijn er een aantal punten waarop u moet letten en die u, tussen de verschillende scanners, met elkaar kunt vergelijken om zo de beste scanner te kiezen:

  • De resolutie: resolutie wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch) en bepaalt grotendeels de kwaliteit van uw scans. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van de scan. Normaal gezien is een resolutie tussen de 600 en 1200 dpi zeker voldoende om zeer goede scans te kunnen maken
  • OCR software: als u iets inscant, of het nu een foto, afbeelding of tekst is, dan zal een scanner daar een digitaal plaatje van maken. Een tekst zal dus ook als een foto ingescand worden waardoor u de tekst in een tekstverwerker niet meer kunt bewerken. Om dat te kunnen doen heeft u speciale software nodig, de zogenaamde OCR (Optical Character Recognizing of Optische Letter Herkenning) software. Deze software bekijkt de gescande tekst en maakt er opnieuw een echte tekst van die u in een tekstverwerker zoals Word kunt bewerken.
  • Kleurdiepte: bij een scanner wordt de kleurdiepte aangeduid in bits. Hoe groter de kleurdiepte van uw scanner, hoe meer kleuren hij kan onderscheiden. Een 24-bits scanner is meestal voldoende hoewel de meeste scanners tegenwoordig al een kleurdiepte van 48 bits hebben.
  • Interface: als u uw scanner op uw computer wilt aansluiten dan zult u van een bepaalde aansluiting of interface gebruik moeten maken. Het verschil tussen de verschillende soorten interface heeft vooral t maken met de snelheid waarmee de ingescande data naar uw computer wordt doorgestuurd. De meest gebruikte interface is de USB-poort.

Een scanner kopen

Gaat u een scanner kopen dan doet u er goed aan om op voorhand al zo veel mogelijk informatie in te winnen. U kunt bij verschillende winkels brochures en productinformatie halen maar de meeste info zult u vanzelfsprekend op het internet vinden. Zowel op de sites van de verschillende leveranciers als op consumentensites zult u een enorme schat aan informatie en vergelijkingen tussen verschillende toestellen vinden zodat u een geïnformeerde beslissing kunt nemen.
Kijk bij het kopen van een scanner naar evaluaties van de verschillende toestellen, zowel door experts als consumenten, naar de productinformatie van de toestellen die u zelf het interessantst vindt en maak ook en vergelijking van de verschillende voor- en nadelen van deze toestellen. Probeer ook op voorhand zoveel mogelijk prijsinformatie te zoeken zodat u weet bij welke leverancier u het toestel dat u wenst tegen de meest voordelige prijs kunt kopen. Wilt u een scanner kopen en wilt u deze zoektocht wat eenvoudiger te maken kunt u er ook voor kiezen om hier uw wensen, voorkeuren en gegevens op te geven. Wij bezorgen u dan gratis en binnen 48 uur de offertes van minstens 4 verschillende leveranciers.

Wij kunnen u helpen leveranciers, te vinden door antwoord te geven op slechts enkele vragen
Hebt u reeds een kopieermachine ?